czwartek, 7 lutego 2013

Tłusty czwartek

Pączki!!!
A oto na nie przepis od babci K :)



Składniki na około 20 – 25 sztuk:
  • 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
  • 3 małe jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 70 g cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki rumu/spirytusu
  • 250 ml letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
  • olej, do smażenia
  • konfitura lub krem, do nadziewania
Przepis:
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz aż ciasto będzie miękkie i gładkie (można wyrabiać z użyciem miksera). Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Całość przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (1,5 h). Rozłożyć na oprószonym mąką blacie, rozwałkować na około 1 cm grubości i wycinać pączki przy pomocy szklanki. Odkładać na ściereczkę lub blat i pozostawić do podwojenia objętości. Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Ja używam konfitur, dżemów, kremów czekoladowych, masę krówkową :) Oprószyć cukrem pudrem.

  ⓢⓜⓐ©ⓩⓝⓔⓖⓞ



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz