A oto na nie przepis od babci K :)
Składniki na około 20 – 25 sztuk:
- 600 g mąki pszennej + kilka łyżek do podsypywania
- 3 małe jajka
- 100 g masła, roztopionego
- 70 g cukru z wanilią
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki rumu/spirytusu
- 250 ml letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych
- olej, do smażenia
- konfitura lub krem, do nadziewania
Przepis:
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz aż ciasto będzie miękkie i gładkie (można wyrabiać z użyciem miksera). Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Całość przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (1,5 h). Rozłożyć na oprószonym mąką blacie, rozwałkować na około 1 cm grubości i wycinać pączki przy pomocy szklanki. Odkładać na ściereczkę lub blat i pozostawić do podwojenia objętości. Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Ja używam konfitur, dżemów, kremów czekoladowych, masę krówkową :) Oprószyć cukrem pudrem.
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz aż ciasto będzie miękkie i gładkie (można wyrabiać z użyciem miksera). Wyrobione ciasto uformować w kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Całość przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość (1,5 h). Rozłożyć na oprószonym mąką blacie, rozwałkować na około 1 cm grubości i wycinać pączki przy pomocy szklanki. Odkładać na ściereczkę lub blat i pozostawić do podwojenia objętości. Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Ja używam konfitur, dżemów, kremów czekoladowych, masę krówkową :) Oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz